Дзвенить, дзвенить шкільний дзвінок — Нас закликає до навчання. Ми поспішаєм на урок, І знову йдемо в світ пізнання.

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ВІННИЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ №13"

 
Розділи сайта
Новини
Я СВІДОМО ОБИРАЮ ЇЇ – ПРОФЕСІЮ МОГО ЖИТТЯ!!!

Я СВІДОМО ОБИРАЮ ЇЇ - ПРОФЕСІЮ МОГО ЖИТТЯ!!!

Вибір професії є чи не найважчим у житті, адже від нього залежить ваше майбутнє. Як же не схибити у виборі? Нижче декілька порад для Вас з ресурсу «На Урок».

Також пропонуємо пройти тести з профорієнтації за посиланнями:

https://sites.google.com/site/profesn/testi-na-proforientaciu ;

http://proforientator.info/?page_id=5977 ;

https://myprofession.com.ua/user/get_smscode.php .

1. Як вибрати професію до душі?

  Спочатку запитайте себе: а що я вмію? Наприклад, чи можу я малювати настільки добре, щоб конкурувати у ВНЗ із тими, хто навчався у художній школі?

  Трапляється, що людина хоче те, чого не може подужати? Якщо немає анатомічних заборон на справу, то «не можу» можна перетворити у «можу», «не вмію» у «вмію».   Цьому перетворенню завадити лише нестача бажання.

 

  2. Як правильно вибрати професію, якщо не знаєш чого хочеш?

  Спробуйте пройти тести (профорієнтаційні тести та тести на професії). Можна послухати інтерв'ю з професіоналами, читати книги про професії і навіть спробувати попрацювати на канікулах в який-небудь компанії та уважно придивлятися, що там роблять люди.

  3. Як підлітку обрати професію? (14-17 років)

  Спершу потрібно пройти профорієнтаційні тести. Далі визначитися з вибором допоможе психолог-профорієнтолог. Правильно вибрати професію - це вибрати її  чесно відносно своєї індивідуальності. А індивідуальність - це темперамент, цінності та інші речі, дуже важливі. Тому вивчайте себе.

  4 . Як обрати з кількох професій?

  Якщо ви перебуваєте на роздоріжжі, обираючи між двома або трьома однаково цікавими професіями, то ми запропонували б вам заглянути в майбутнє і «приміряти» ці професії на себе по черзі. Для початку дізнайтеся якомога більше  подробиць про ваші професії, наприклад, які навички, знання і вміння необхідні для кожної, як проходить звичайний день фахівця в цій галузі, що він робить, для кого він працює, як будуть оцінювати його працю, які є перспективи для зростання і розвитку, який середній розмір заробітної плати і так далі. Далі спробуйте уявити ваше життя через кілька років у межах обраних професій.  Найголовніше, максимально детально уявити, як ви будете себе почувати на тому чи іншому робочому місці. Можливо, ті емоції та відчуття, які виникнуть, підкажуть вам правильний вибір.

 5. Я в 11 класі. Обрав професію, але батьки наполягають на іншому варіанті. Хто має рацію і що мені робити?

Якщо батьки бачать, що випускник школи не має ніяких ідей - ким йомо бути - батькам, доводиться брати справу у свої руки. Вони можуть разом з дитиною піти на профорієнтацію до фахівця. Якщо ж у дитини є свої плани на майбутнє, вона готова долати перешкоди, готуватися «на бюджет», тоді батьки у своїх заборонах і категоричних умовах не мають рацію.


Дата: 2021-10-08 16:14:30